Om oss

Företaget

Närpes Golv AB är ett företag som grundades år 1975 av Rainer Mickels och har i över 40 års tid sålt och monterat golvmaterial, tapeter, färger, kakel, klinker och övriga ytmaterial för hem, företag och offentliga miljöer.

Företaget är delägare och medlem i färg- & inredningsbutikskedjan Värisilmä och 2016 blev företaget en fullständig Värisilmäbutik.

Med kunskap, service och ett brett sortiment av kvalitetsprodukter från branschens ledande tillverkare och leverantörer är Närpes Golv en självklar partner oavsett om det gäller små eller stora projekt.

Välkommen till oss!

Historik

Begynnelsen

År 1967 anställdes Rainer Mickels som nyutexaminerad merkonom av Österbottens Golv i Vasa. Österbottens Golv hade sitt verksamhetsområde från Sideby i söder till Jakobstad i norr. Förutom att sköta bolagets ekonomi och bokföring fick Rainer även ansvaret att koordinera arbetet för företagets golvläggare som efter att han åt företaget öppnat filial i Jakobstad hade vuxit i antal till ca. 20 stycken.

 

Filial i Närpes

I början av 1970- talet fick Rainer i uppgift av Österbottens Golv att etablera en filial i Närpes. Denna filial övergick efter några år i en anställds ägo och drivs nu under namnet Sydbottens Golv.

 

Flytt till Närpes och grundandet av Närpes Golv

I och med att Rainers far gick i pension 1975 blev det aktuellt för honom att flytta till Närpes och tillsammans med sin bror överta familjens jordbruk. Familjen flyttade därmed söderut och Rainer bestämde sig samtidigt för att grunda en egen golvläggningsfirma i Närpes. Som delägare tog han med sig sin frus svåger som han anställt som golvläggare i Vasa år 1968. Företagets namn blev Närpes Golv ÖB.

 

Första butiken – Vasavägen 25

Närpes Golvs inrymdes först i en affärsfastighet på adressen Vasavägen 25 i Norra Näsby. Företaget var specialiserat inom golvläggningsbranschen och hade tre anställda golvläggare, men Rainer beslöt att utveckla verksamheten och börja saluföra färg, tapeter och kakel vilket också gav arbete åt två försäljare, Rainers fru och hennes syster.

 

Nya verksamhetsutrymmen – Närpesvägen 32

1978 flyttades företaget till större utrymmen i Närpes centrum. Detta år gick företaget även med i Finlands ännu idag enda egentliga färg- & inredningsbutikskedja Värisilmä (Väritukku OY) Antalet golvläggare hade nu utökats till sex stycken och även en kontorsanställd fanns numera på lönelistan.

 

Egen affärsbyggnad byggs på Högbackens industriområde

Företaget växte ur utrymmena på Närpesvägen 32 och Rainer beslöt att bygga en egen affärsbyggnad på adressen Tegelbruksvägen 6 på det nya Högbackens Industriområde i Finby. Affärsbyggnaden på ca. 900m2 invigdes 1982 och Närpes Golv hade vid denna tid åtta heltidsanställda golvläggare. Affärsfastigheten har sedan byggts ut i två repriser och omfattar i dagens läge ca. 1200m2.

 

1980- talets glansdagar, recession och verksamhet i Baltikum

Samhällsutvecklingen i Finland uppnådde sin kulmen på 1980- talet och hus byggdes i sådan takt i Närpesregionen så att Närpes Golv kunde haft sina golvläggare att gå i skift dygnet runt. Denna takt avmattades dock som bekant till årtiondets slut och avlöstes av den skoningslösa recessionen (laman).

Detta innebar att nya marknader och affärsområden måste hittas för att få företaget att överleva. Dylika hittades i Baltikum i och med baltstaternas frigörelse från Sovjetunionen. Rainer och Närpes Golv slöt sig således samman med ett antal lokala företag inom bygg-, el-, VVS-, trapp-, köksmöbelstillverknings- och solkskyddsbranschen och hjälpte en Sydösterbottnisk affärsman att etablera byggvaruhus i Kaunas i Litauen och Riga i Lettland.  Åtagandet i Baltikum innebar också ännu ett antal arbeten med lyxvillor utanför Moskva innan projektet avslutades då Finlands ekonomi återhämtat sig och tillfredsställande med arbete återigen fanns att tillgå lokalt. Företaget ombildas nu till Aktiebolag.

 

Ombildande till familjeföretag

I samband med att företaget stod i beråd att fira tjugoårsjubileum drabbades företaget av interna oroligheter som slutade med ett antal uppsägningar. År 1996 fattade Rainer även beslutet att med sin familj köpa ut den tidigare delägaren och fortsätta verksamheten som ett genuint familjeföretag. En ekonomiskt ansträngd situation med utköp och uppsägningskostnader förvärrades samtidigt ytterligare på grund av kunder som gick i konkurs med stora kreditförluster som följd. Företaget gick genom en tung period men med hjälp  av sina kvarvarande anställda och en ny anställd kämpade man tillsammans vidare in i det nya seklet.

 

Siktar mot framtiden med kunden i fokus

Med över fyrtio år i branschen och ett väl inarbetat koncept innehållande service, kunskap, försäljning, planering och montering av inredningsmaterial siktar företaget mot framtiden med Värisilmä- kedjans ledord ”Värisilmä auttaa – Värisilmä hjälper”.

I enlighet med dessa ledord vill företaget nu och i framtiden ge sina kunder personlig service och  kunna leverera såväl traditionella som nya och trendriktiga material och tjänster i enlighet med kundens behov och önskemål.